Bestek leggen

Bestek leggen, hoe doe je dat?

oktober 26, 2017

by — Posted in Huis & Tuin

Als u tafeletiquette en tafelmanieren belangrijk vindt, dan is correct bestek leggen een eerste vereiste. Maar volgens de regels bestek leggen, hoe doe je dat? Hieronder gaan we in op de vraag hoe het eigenlijk hoort aan tafel. Want als u een voorkeur heeft voor hoogwaardig bestek, dan wilt u dat natuurlijk niet zo maar willekeurig neerleggen op het tafellaken. U zal de daarvoor geldende normen willen onderschrijven.

Behalve een schoon hagelwit tafellaken, keurig gepoleerde glazen en de juiste servieskeuze voor een meergangencouvert is het correct plaatsen van het bestek natuurlijk van groot belang voor een hoogwaardig eetcomfort en een bewijs van uw gastvrijheid en gemanierdheid.

Bestek leggen, een nauwkeurige bezigheid

Een allereerste voorwaarde is vanzelfsprekend dat uw bestek brandschoon is. Zorg verder voor aangepast bestek, zoals een botermesje voor een voorgerecht en speciaal bestek voor een eventuele amuse. Plaats bestek altijd in de gangenvolgorde; aan de buitenkant legt u dan de eerste gang. Lepels of vorkjes voor een dessert legt u altijd boven het bord. De lepels en messen dienen aan de rechterzijde te liggen. Voor messen geldt dat de gekartelde kant naar binnen gericht is. De onderkant van bestek dient netjes te zijn uitgelijnd. Elke lepel en vork moet met de holle kant naar boven gericht zijn.

Bent u een van de gasten en wilt u een correcte indruk achterlaten, leg dan uw vork en mes kruislings over elkaar als u voor een tweede maal wilt opscheppen, met de stelen van het bestek van u af gericht en het snijvlak naar u toe. Als u het verzadigingspunt heeft bereikt, leg het bestek dan schuin op het bord met het mes bovenaan en de vork met de tanden naar boven.

Mocht u nog twijfelen, kijk dan naar de vele tips die te vinden zijn via Google of YouTube.

Bestek bestellen? Kijk dan op Sola Fabriekswinkel voor de mooiste besteksets en meer.